NGC Prod.
NAGYFERÓ ésa BIKINI: HOVA LETT... (1983)
Kiadás éve:
1983
A lemez típusa:
Nagylemez
Stílus:
PUNK-ROCK
Felállás:
Nagy Feró
Ének-Szájharmonika-Szaxofon
Vedres József
Ritmusgitár
Szűcs Antal Gábor
Szólógitár
Németh Alajos
Basszusgitár
Németh Gábor
Dob
_Vendégzenészek
a lemezen:
Gidófalvy Attila
Tangóharmonika
Csuka Mónika
Vokál
Csuka Mária
Vokál
Szánti Judit
Vokál
Bóka János
Hegedű
Belej Ferenc
Cselló
Horváth Kornél
Triangulum-konga
Lantos György
Próza
A lemez kiadója:
MHV-Start
Dalok:
1.Jó szelet kívánok (A/1)
2.Maradj már (A/2)
3.Program (A/3)
4.Ótyi, Tyótyi - Ping Pong (A/4)
5.Nem leszek sohasem (A/5)
6.A zenekar üzenete (A/6)
7.Ki csinál szódát (A/7)
8.Ki csinál szódát-folytatás (B/1)
9.Viva! Carramba! (B/2)
10.Долина (Dolina) (B/3)
11.Születésnap fűrész (B/4)
12.Ó, igen, felborult (B/5)
13.Jaiaó, eladió (B/6)
14.Gyerekmese (B/7)
Rögzítette:
The 7th Evil
2010. október 5., kedd, 10:19
Szerkesztés:
szerkesztes
NAGY FERÓ ÉS A BEATRICE - NAGYFERÓ ésa BIKINI: HOVA LETT...
A Hova lett… a Bikini együttes (vagy ahogy a zenekar utólag nevezte ezt a korszakot: az Ős-Bikini) bemutatkozó albuma, még az első, az ellehetetlenített Beatricéből érkező Nagy Feró-féle felállással készült 1983-ban punk-rock stílusban, Feró jellegzetes, pimasz, néhol dadaista szövegeivel, agresszív, de finoman kidolgozott zenei kísérettel.

"Míg a Beatrice egy nagyon profi, de mégis amatőr zenekar volt, addig a Bikiniben már befutott nagy zenészek játszottak. Az volt a jó benne, hogy bármit kitaláltam, rögtön meg tudták csinálni." -mondta Feró

A lemez hanganyagán végig érződik, hogy kipróbált, több zenekart megjárt, kiváló zenészek munkája, amihez járult Nagy Feró felszabadult és könnyed, fanyar humorú, semmihez sem hasonítható szövegvilága, illetve a technikai lehetőségeket (digitális effektek, sztereó hang- és zajhatások, audio-gegek) magabiztosan felvonultató hangkörnyezet. Mindez különösen azok után meglepő, hogy tulajdonképpen elsőlemezes zenekarról van szó, Nagy Feró pedig ekkor egy frusztrációkkal meglehetősen erősen terhelt korszakot tudhat maga mögött.
A hangzásbeli gegek (kiboruló pohár, kifogyó szódásüveg, az ablakon kidobott (?) macska) egyik markáns eleme volt az eredeti bakelitkiadáson, hogy az "A" oldal a "Ki csinál szódát" című szám közepén (!) fejeződött be, a "B" oldalt így természetesen ennek a számnak a folytatása nyitotta (ez a geg a CD-kiadáson eltűnik - helyét egy szünet jelzi a dal közepén).


A (korai) Bikini grafikai arculatának kialakításában nagy szerepe volt Bernáth(y) Sándor képzőművésznek - a plakátok, szóróanyagok és a lemezborító mellett ő tervezte még a Beatrice időkben azt a bizonyos "Nem-nem-zet csótánya" feliratú pólót is. A lemez grafikai világa párhuzamba állítható a Feró-féle kicsit dadaista attitűddel: a feliratok önkényes módon, jellemzően fejjel lefelé kerültek a lemez elmosódott fotóira.
A CD-kiadás sajnos tönkretette ezt a grafikai világot: Bernát(y) jellegzetes "vaginális betűtípusa" (a szerző szóhasználata) eltűnt az eredeti fejenálló világgal egyetemben. A borítóra új grafikai elemek is kerültek: a korábban narancsszínű szívet (benne "NAGYFERÓ") most (a Beatricére utaló) pirospöttyös szív váltja fel, a mellette levő rajzolt száj (felirata: "BIKINI") a CD-kiadáson már zöld lett (ez a szín a lemezen korábban sehol nem szerepelt). Az így meglehetősen koncepciótlan, sima Arial betűtípust használó borítót a fülszöveg szerint Bernáth Zsiga, az eredeti grafikus fia készítette.
Az eredeti lemezen szereplő, a CD-kiadásról (nagyrészt) eltűnt vagy megváltoztatott szövegek:
HOVA LETT...
NAGYFERÓ és a Bikini együttes atomfegyvermentes nagylemeze.
Szerkesztette és minden embert ölel Bernáth(y) Sándor artinvesztőr.
- FEKETE FEHÉR HANGVIDEÓ -
Zene és szöveg: NAGYFERÓ és a BIKINI.

Bár a zenekar a Beatrice korábbi kultuszát nem múlhatta felül, a lemez egyértelmű szakmai és közönségsikert jelentett, az albumot a WAN2 magazin minden idők második legjobb magyar lemezének választotta
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.02 seconds to render