NGC Prod.
RADICS BÉLA EMLÉKKONCERT 2001. (2001)
Kiadás éve:
2001
A lemez típusa:
Koncert/live
Stílus:
Hard Rock-Blues
Felállás:
Deák Bill Gyula
Ének (1,8-11,13)
Tátrai Tibor
Gitár (1,9-13)
Sipeki Zoltán
Gitár (1,5-9)
Póka Egon
Basszusgitár (1-13)Ének (4) Vokál (2,5-7,9)
Döme Dezső
Dob (1-5,10-12)
Takáts Tamás
Ének (2)
Mogyorósi László
Gitár (2)
Závodi János
Gitár (2,4,7,8,13)Vokál (4,13)
Török Ádám
Ének-Fuvola (3,4)
Rudán Joe
Ének(5-8) - Vokál (13)
Schuster Lóránt
Vokál (6,7) Ének(9)
Herpai Sándor
Dob (6-9),
Varga Miklós
Ének (8),
Tóth János Rudolf
Vokál (10,11)Ének (11),
Balázs Ferenc
Elektromos zongora (12,13) Ének (12) Vokál (13),
Som Lajos
Basszusgitár? (13)
Brunner Győző
Dob (13)
Fodor "Medve" Sándor
Ének (14-16)
Anda Bálint
Gitár (14-16) Ének(14)
Strausz "Csibu" Tibor
Gitár (14-16)
Tóth Tamás Béla
Basszusgitár (14-16)
Geletey "Fucke'n" György
Dob (14-16)
Lauró Árpád
Conga (16) Ütők (16)
Kassai Zoltán
Conga (16) Ütők (16)
Újvári Zsolt
Conga (16) Ütők (16)
A lemez kiadója:
Radics Béla RB emléktársaság
Dalok:
1.Lazítás
2.Same Old Story
3.Kereszteslovag
4.Sunshine of Your Love
5.Whole Lotta Love-Good Times Bad Times - Medley
6.Menj tovább
7.Utolsó cigaretta
8.A zöld, a bíbor és a fekete
9.Kopaszkutya
10.Red House
11.Power of Love-Message to Love-Them Changes
12.Anyám vigasztalj engem
13.Zöld csillag
14.Csodálatos utazás
15.Lángszívű lány
16.Sirató
Rögzítette:
The 7th Evil
2010. augusztus 14., szombat, 16:55
Szerkesztés:
szerkesztes
P. MOBIL - RADICS BÉLA EMLÉKKONCERT 2001.
Ez nem egy P. Mobil lemez, de mivel a koncert magját a P. Mobil alkotja ezért ide sorolom, ugyanis a Mobilnak nagy szerepe van koncert létrejöttében is

Póka Egon felkereste a Radics Béla RB emléktársaságot, hogy össze kellene hozni egy koncertet Béla emlékére
És elkezdődött a szervezés
Nem kis csapat jött össze, most már csak egy időpont kellett ami mindenkinek megfelelő és egy jó hely ami elég nagy és nincs lekötve más bulira

Az apropót az adta, hogy Radics Béla 55 éves lett volna. Ez az egyik legnagyobb zenészparádé volt, amit magyar színpadon látni lehetett. Több sort tenne ki csak a zenészek névszerinti felsorolása, akik itt felléptek. Szinte mindenki itt volt, aki valaha játszott Bélával, és akinek egyébként fontos volt Radics, és amit ő képviselt. A Plakáton voltak olyan nevek, akik aztán valamiért nem jöttek el, illetve nem léptek színpadra. Például Révész Sándor nem volt, pedig saját bevallása szerint a színpadi mozgást ő Bélától leste el. Nem volt Nagy Feró, Varga Miklós, Babos Gyula és Vikidál Gyula.Utóbbi ugyan személyében jelen volt, de nem lépett fel. Az estet gyakorlatilag Póka Egon vezényelte le zenészként és szervezőként abban a szellemben, ahogy '94-ben a Led Zeppelin emlékestet is.

Az első formáció Béla egyik Tűzkerék felállása volt Sándor Károllyal gitáron, Nemecsekkel a doboknál és Kun Tamással basszusgitáron. Sajnos ezt nem tudom időben hová tenni, talán 1976, söüt lehet, hogy így együtt ebben a formában ők sosem játszottak együtt Bélával, csak külön-külön. Mindenesetre korrektül lejátszottak pár Radicsnótát, és bár semmi csavart nem vittek bele, mégis érdekes volt. A Napfényes napokat is játszották, amit az Alligátorral írt Béla, de szerintem Tűzkerék név alatt sosem játszott.

Fellépett Szakács Gábor, aki Gesarol néven garázdálkodik valami nagyon értéktelenül, a Nyomor virágai című saját dalukat játszotta, felejthető módon.

A Tűzkerék xt. jött, Radics világának egyik legfontosabb továbbvivője, dalainak első megörökítője stúdiólemezen. Itt már nem a Citromos felállás játszott, de Anda Bálint gitárjátékával talán még előrébb is került a zenekar, szimpatikus gyerek. Ők dalt is írtak Béla emlékére, amit el is játszottak Sirató címmel. Van egy a Hey Joe zenéjére írt magyarításuk, ez nagyon tetszett, Török Ádám fuvolázott is benne. Király volt. A Lángszívű lányt Strausz Csibuval kiegészülve játszották, aki Béla egyik utolsó formációjában gitározott annak idején.

Utánuk lépett színpadra a Cream emlékzenekar (egykor: Pelikán József gátőr baráti társaság), tagsága Béla szerintem legerősebb ritmusszekciója: Póka Egon - Döme Dezső. A gitáros Závody János a zenekarban. Manapság nem játszanak, Póka nem szervez koncerteket erre a formációra, mert Döme megbízható alkoholista, nehéz vele. (bár a pletyka szerint most épp Tunyóval és Lugosi Lacival csinál zenekart) Belecsaptak egy Toadba, amivel annak idején Csepelen a Radnótiban még 1970-ben volt szokás nyitni a Tűzkerékkoncerteket.

Póka kicsit megtörte a koncert ívét, behívta Mogyorósi Lászlót, aki a 70-es évek elején nagyobb tehetségnek számított, mint az ifjú titán Tátrai, a Syrius is először őt akarta bevenni gitárosnak, aztán mégsem lett belőle semmi. Előadott egy Béla emlékére írt szóló gitárfantáziát. Bár az első két percben még elment, de utána már nagyon unalmas volt, és nem is akarta abbahagyni, nem kellett volna ez. Látszott, hogy nincs rutinja, erőlködött, nem ment.

Aztán beszállt énekelni Takáts Tomi egy Same Old Storyra, persze előtte bőven konferált szokásához híven. Aztán Póka eljátszotta a Keresztes lovag riffjét, rákérdezett, ismerős-e valakinek, ki jut eszünkbe róla? Török Ádi jött. Ő volt a Sakk-Matt első énekese pár napig, de nem bírta a hangja, nagyon fiatal volt még ehhez a történethez. Ezt a dalt Radics Bélának játszották, aki egy igazi Keresztes lovag volt. Megjegyzem ez egy nagyon izgalmas felállás volt, ugye a kezdő Mini Závodyval, basszuson meg Póka, erős volt, na. A Sunshine Of Your Love mint Creamdal természetesen ennek a Cream tribute-nak kötelező volt, Ádi is énekelt és fuvolázott benne, ezt annak idején játszották a Minivel is. A szöveg csak nyomaiban stimelt, és érdekesség még, hogy Póka nem énekel rosszul.

Majd színpadra lépett a Coda legénysége, Rudán Joe és Sipeki Zoli (aki nem sokkal utána kilépett a Codából, mert nem tudták egyeztetni egymás sűrű elfoglaltságai miatt a koncerteket). Béla sok Led Zepelint játszott 69-71 közt, ebből most 3 dalt elevenítettek fel. Joe nem volt túl jó formában, viszont megint csak érdekes volt hallani Pókát aki nagy tisztelője a Zeppelinnek. El is mesélte, hogyan ismerte meg a Zepet, hogy Béla mutatta neki egy szalagos magnón 1970-ben a Good Times Bad Timest.

Maradt Joe, és megjelent Schuster Lóri és a P. Mobil. Megint egy rendhagyó formáció volt a színpadon, ugyanis Sárvári Vili gitáros épp kórházban volt, és Sipeki játszotta a Mobil nagy slágereit a maga sajátos értelmezésében. Jó volt. Póka is játszott természetesen, aki ekkor már ugye a Mobil tagja volt, és a Mobillal repertoáron van a Kopaszkutya is, erre meg beszállt Bill. Tiszta filmfeeling! És a finomságoknak, érdekességeknek még nem volt vége.

Ezek után a színpdon már a Bill-Döme-Póka-Tátrai négyesfogat volt, és egy igazi HBB reunion tanúi lehettünk. Ebben a felállásban 2001-ben hallani ezeket a számokat...hát érdekes volt. Eljátszották a Lazítást is. Aztán tovább fokozódott a hangulat, ugyanis elkezdtek Hendrixeket nyomni. 1983-ban volt egy Radics Béla emlékzenekar ezzel a felállással, az köszönt most vissza. Beszállt Tóth János Rudolf is, ezzel már már a Magyar Atom fellás is létrejött. Tátrai kicsit széttekerte a számokat, és engem személy szerint már a végén zavart a baromi hangos aktív gitárhangja.

A koncert fináléjában fellépett Balázs Fecó, az Anyám vigasztaljt játszotta szólóban, majd lassan belépett Tátrai, játszott egy szívszorító szólót. Aztán megjelent Brunner Győző, és Som is felbukdácsolt a színpadra, ez volt a Taurusz. Zöld csillag. Mi más? Billel, Joeval, és sok mással kiegészülve. Nekem itt vált nyilvánvalóvá, hogy nem lesz itt már Piramis újraegyesülős koncert (bár idénre megint tervben van, a pletyka már szárnyra kelt). Sajnos Som ugyanabban az állapotban volt ekkor, mint Béla végnapjaiban. Utána kórházba is került többször, itt a basszusgitárt csak simogatta az ujjaival, rossz volt nézni a fogatlan oroszlánt. Állítólag be se dugták az erősítőbe.

És a nagy ráadás Béla egyik kedvenc nyitódarabja volt, a Johnny B. Goode magyar szöveggel, Billel.

Bő 3 órás koncert, örök élményt jelent annak aki ott volt.

A Teljes műsor:

Intró
Johnny B. Goode
Manic Depression
Napfényes napok
Same Old Story
Politician
Crossroads
Gonosz asszony
A nyomor virágai
Hey Joe
The Wind Cries Mary
Éjfélkor megszólal egy blues
Lángszívű lány
Fűben állva
Csodálatos utazás
Tobacco Road
Zöld csillag
Sirató
Toad
Emlék R.B.-nek
Same Old Story
Kereszteslovag
Sunshine Of Your Love
Good Times Bad Times
Communication Breakdown
Whole Lotta Love
Menj tovább
Utolsó cigaretta
A zöld, a bíbor, a fekete
Kopaszkutya
3:20-as blues
Kőbánya blues
Lazítás
Purple Haze
Red House
Highway Child
Manic Depression
Come On
Anyám, vigasztalj engem
Zöld csillag
Johnny B. Goode

A CD-re ennek csak egy kis töredéke került fel, a hangmérnök Németh Gábor (P. Mobil) volt

Az eseményt a Magyar "Királyi" TV is felvette, de az is csak háromnegyed órát vetített le

A koncert bevételéből tervezték megcsinálni a szobrot Bélának, de valahogy eltűnt a pénz kézenközön, ne kérdezzétek hova, a szoborra még 4 évet kellett várni
P. Mobil - Veletek (single CD) (2018)
Kritika, oldboy @ 2018. augusztus 22., szerda, 19:28
P. Mobil - Csoda történt! (2017)
Kritika, oldboy @ 2017. szeptember 9., szombat, 10:09
P. Mobil - 1979-1996 (2016)
Kritika, oldboy @ 2016. június 19., vasárnap, 12:10
P. Mobil - 1976-1979 (2015)
Kritika, oldboy @ 2015. november 28., szombat, 15:18
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.041 seconds to render