NGC Prod.
HONFOGLALÁS (1984)
Kiadás éve:
1984
A lemez típusa:
LP
Stílus:
Hard Rock
Felállás:
Schuster Lóránt
Zenekarvezető-Szövegíró-Vokál
Tunyogi Péter
Ének
Sárvári Vilmos
Szólógitár-Vokál
Kékesi „Bajnok” László
Basszusgitár-Ének-Vokál
Zeffer András
Billentyűs hangszerek-Vokál
Donászy Tibor
Dob
Vikidál Gyula
Ének (Újhaza)
A lemez kiadója:
MHV-Start
Dalok:
1.A/1. I. Ôshaza
2.A/2. II. Vándorlások
3.A/3. III. Harcok
4.A/4. IV. Vérszerzôdés
5.A/5. V. Új haza
6.A/6. Menj tovább
7.B/1. Kétforintos dal
8.B/2. Az út másik felén
9.B/3. Tűzimádó
10.B/4. Pokolba tartó vonat
11.B/5. Miskolc
12.B/6. Utolsó cigaretta (Élő)
Rögzítette:
The 7th Evil
2010. augusztus 12., csütörtök, 18:49
Szerkesztés:
szerkesztes
P. MOBIL - HONFOGLALÁS
"... 1984-ben megkezdhettük egy sokat vitatott mű, a Honfoglalás felvételeit. Természetesen ez lett az egész lemez címe is, sőt, valami általam ismeretlen okból azt is feltüntették a borítón: Rocklegendák 3.
Mintha ez nem is a P. Mobil soronkövetkező lemeze lenne, hanem valamilyen másik sorozat következő darabja. Akárhogy is volt, a lényeg, hogy megjelent, méghozzá ezúttal csupa régebbi dal, amelyek zenéjét - a Honfoglalásét részben - Bencsik Sándor szerezte. Itt azonban hosszabb ideig kell időznünk a borítónál.
A hátoldalon Kelet-Európa sematikus vízrajzát ábrázoló grafika lett a végső látvány. Lóránt elképzelése az volt, hogy egy korabeli, eredeti térképrészlet legyen a borítón, de ki tudja miért, ezt nem sikerült keresztülvinni.
Még azt sem engedélyezték, hogy a "Honfoglalás" felirat piros, fehér, zöld legyen, csak a piros és fehér maradhatott.
Az első borítón szinte maradéktalanul teljesültek Lóránt elképzelései, nagy Magyarország alakú gitárral nem is kisérletezett, itt sem lehetett piros, fehér, zöld a "Honfoglalás" felirat, azonban az ujjamon lévő nemzetiszínű szalag valahogy átment a rostán. A bőrdzseki Lóránté volt, a fénykép pedig az Ifjúsági Magazin akkori főszerkesztői szobájában készült.
A Magyarország alakú gitár Turcsák Tibor hangszerkészítő mester és egy akkori tanítványa, az azóta már önállósodott Medgyesi Tibor kezemunkája. Igazából először csak a Honfoglalás lemezborítójára szántuk, de aztán szerettük volna, ha meg is szólal. A két hangszerkészítő, már csak szakmai hiúságból is, tökéletes mesterhangszert készített. A Honfoglalás lemez esetében nem csak a borítón, hanem a hangfelvétel közben is történt néhány érdekesség. Már nem emlékszem miért, de hirtelen sürgős lett a lemez kiadása, az Omega Stúdióban viszont teltház volt éppen, úgyhogy egy elvileg teljesen alkalmatlan helyen, a már említett papírgyári klubban vettük fel a Honfoglalás zenei alapjait. Kőpadlós, jórészt üvegfalú próbatermünk, amely egykor gyári ebédlő volt, egy kissé elbizonytalanította a kitelepült Omegás hangmérnököt, Toókos Zoltánt, de aztán, miután bennünk is elültette a bizakodás csíráit, egész jól sikerült rögzíteni a hanganyagot.
A Honfoglalás mint önálló zenei mű, még két verziót ért meg. Az egyik egy régóta dédelgetett álom, a szimfonikus zenekarral előadott változat, a másik, ennek a rockverziója. Mindkettő alapos átdolgozás az eredetihez képest, de rá is fért, muszáj volt a mai kornak megfelelő hangzással és hangszereléssel felújítani.
Valójában persze négy Honfoglalás változat létezik, az eredeti, élő felvétel az 1978-ban rögzített és 1998-ban megjelent Első nagylemezen található.
Több újság is megírta, onnan értesült róla maga a zenekar is, hogy a KISZ Központi Bizottsága különdíjjal jutalmazta a lemezgyár által kiátkozott P. Mobil-féle Honfoglalást. Persze, hogy hol, mikor, miért kapta a zenekar ezt a magas kitüntetést, az a mai napig rejtély. Azért nemhiába dolgozott a P. Mobil olyan sokat a "Honfoglalás" különböző változatain: 1996-ban - ezúttal már járt az emléklap és a bronzplakett is - a zenekar hivatalos elismerésben részesült ..."
P. Mobil - Veletek (single CD) (2018)
Kritika, oldboy @ 2018. augusztus 22., szerda, 19:28
P. Mobil - Csoda történt! (2017)
Kritika, oldboy @ 2017. szeptember 9., szombat, 10:09
P. Mobil - 1979-1996 (2016)
Kritika, oldboy @ 2016. június 19., vasárnap, 12:10
P. Mobil - 1976-1979 (2015)
Kritika, oldboy @ 2015. november 28., szombat, 15:18
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.021 seconds to render